Leeuwenhart Gaat Vreemd: de tweede date met ZO! Gospel Choir

Onder het motto Leeuwenhart ‘Gaat Vreemd’ date Leeuwenhart dit voorjaar met koren uit zes wildvreemde genres: van Byzantijns tot Barbershop, van Gospel tot Wereldmuziek en van Klassiek tot Improvisatie.

Als tweede date gingen we muzikaal vreemd met een koor voor wie ‘elk lied een gebed is’, zoals één van hun zangers verwoordde. Dat is wel even wat anders dan hoe Leeuwenhart de muziek aanpakt: eerst nootjes bekijken, ritme snappen, en als dat allemaal ‘zit’ gaan we nog eens nadenken waar we het over hebben. Nee, dan ZO! Gospel choir: ze gooien zich er in, met hart, ziel en lichaam; elk lied wordt vol overgave gezongen.

In de voorbereiding deed Leeuwenhart een ‘deep dive’ in de Gospel, met een workshop van Brandon Delagraentiss om ‘How I got over’ in te studeren. Dit was wel even wennen: we hadden zo hard op nootjes gestudeerd, maar het was toch vooral ‘doen’, op muzikaal gevoel vol gaan. Met toch nog wat andere nootjes leek de onzekerheid toe te slaan. Zou het allemaal nog goed komen op het concert?

Naast eigen repertoire zongen we dit concert dus vier liedjes samen: ZO! had close harmony repertoire zich eigen gemaakt en zong met Leeuwenhart ‘Stil in mij’ en ‘Oceaan’. Leeuwenhart stortte zich samen met ZO! Gospel Choir vol overgave op ‘How I got over’ en de gezamelijke afsluiter ‘Total Praise’. En wat was dat een fijn geluid en Gospel beleving, met deze twee koren op het podium!

En-passant kregen we ook nog een lesje straattaal: we bleken de ‘boeng hoge hakken’ in het liedje Parijs van Kenny B. niet goed uit te spreken… weer wat geleerd!

Leeuwenhart leert van elke groep weer andere dingen: het vrije van de improvisatie, het gevoel van gospel… We kijken erg uit naar wat de barbershop, het byzantijns, de wereldmuziek en de kamermuziek ons gaat brengen. Komen jullie luisteren het weekend van 11 en 12 juni en/of het weekend van 24-26 juni? Kijk snel op de agenda en bestel je kaarten!